Waterplanten

Planten in water in een mooie glazen bokaal of pot zijn al een tijdje gegeerd bij plantenliefhebbers. Hoewel dit meestal wordt gedaan bij stekjes zodat je kan zien hoe de wortels zich ontwikkelen, zijn waterplanten natuurlijk nog een betere keuze omdat deze planten ook echt gemaakt zijn om in het water te leven.

Tijdens onze uitstapjes naar de botanische tuinen van Aarhus en Kopenhagen waren er telkens prachtige waterplanten te bewonderen in de vijvers van het kassencomplex.

Na het zien van al dit moois, moest ik er natuurlijk zelf ook enkele in huis halen. Net als andere planten, zijn er ook tussen waterplanten enorme verschillen qua verzorging. In deze blogposts geef ik enkele tips voor hoe je watersla (pistia stratiotes), waterhyacint (eichhornia crassipes) en de vlotvaren (salvinia molesta) binnenshuis kan houden.

temperatuur

Alle drie deze waterplanten zijn afkomstig uit gebieden met een meer tropisch klimaat. Hierdoor is het belangrijk dat je de temperatuur van het water nooit laat zakken onder 10 °C. Optimale groei gebeurt als het water tussen de 20 en de 30 °C warm is.

licht

Watersla en de vlotvaren floreren in direct zonlicht. Je kan deze plant gerust aan een raam plaatsen die naar het zuiden gericht is. Zorg er wel voor dat je met een nieuwe plant het aantal uren directe zon geleidelijk optrekt. Vaak worden ze opgekweekt in plaatsen met halfschaduw en een te grote dosis zon kan ervoor zorgen dat de bladeren verbranden. Waterhyacinten daarentegen verkiezen helder indirect licht boven direct licht.

Waterhyacint (Eichhornia crassipes)

water – Gewoon kraantjeswater is niet zo goed voor waterplanten. Best kan je dit water eerst filteren, koken en laten afkoelen voor je er een waterplant in plaatst. Regenwater is natuurlijk nog beter. Verder hebben waterhyacinten graag een hoge luchtvochtigheid.

voeding – Net als andere planten hebben ook waterplanten bepaalde voedingsstoffen nodig. In het algemeen is een tekort aan voedingsstoffen te herkennen aan het lichter worden of geel verkleuren van de bladeren. Hoeveel voeding je juist moet toevoegen, kan je best zelf uitproberen door te beginnen met een kleine dosis.

Watersla (pistia stratiotes)

onderhoud – Om je plant gezond en je bokaal mooi helder te houden, is het goed om afgestorven delen zo snel mogelijk te verwijderen. Zo voorkom je dat de plant gaat rotten.

Grote vlotvaren (salvinia molesta)

Tot slot, in vele landen zijn deze waterplanten een plaag. In België en Nederland kan deze plant normaal niet overwinteren, maar voorkomen is beter dan genezen. Wil je de plant niet meer in huis hebben? Laat hem dan niet vrij in een rivier of meer of dergelijke, maar doe hem in een zakje bij het huisvuil.

Laat een reactie achter