Gentse Azalea’s

Februari is de maand van de Gentse azalea. Dit betekent ook dat je de plant kan terugvinden in verschillende Gentse horecazaken.

Om meer te leren over azalea’s en hoe ze geteeld worden bracht ik een bezoekje aan het familiebedrijf van Geert en Marijke in Lochristi. Op hun domein van 2 hectare verzorgen ze op ieder moment tussen de 400.000 en 500.000 planten.

Voor het telen van nieuwe azalea’s beginnen Geert en Marijke met stekjes die ze aankopen van telers die hierin gespecialiseerd zijn. Bij de aankoop moeten ze kiezen tussen diverse soorten. Afhankelijk van de soort zal de kleur van de bloemen verschillen en zal de bloeiperiode op een ander moment in het jaar vallen. Hun keuze wordt mee bepaald door interieur trends en door de tijd van het jaar. Bijvoorbeeld voor de kerstperiodes zorgen ze steevast voor azalea’s met rode bloemen.

Het duurt 2 jaar voor een azalea klaar is voor de verkoop. Gedurende die tijd wordt elke azalea 6 tot 8 keer verplaatst naar een andere serre of naar buiten, afhankelijk van de groeifase waarin de plant zich bevindt en van het seizoen. Dit is belangrijk om de beschikbare oppervlakte zo goed mogelijk te benutten: wanneer de planten klein zijn kunnen ze dicht bij elkaar staan, maar de afstand tussen de planten neemt toe als deze groter worden.

Tegelijkertijd biedt de verhuis ook de kans om de azalea’s eens goed onder handen te nemen. De azalea’s worden dan grondig nagekeken door de teler en de takken worden bijgeknipt. Dit laatste zorgt ervoor dat de plant gaat vertakken en dus breder wordt. Elke plant wordt ongeveer 5 keer bijgesnoeid tijdens haar verblijf bij de teler.

Geert en Marijke hechten ook veel belang aan duurzaamheid op hun bedrijf. Het water wordt gerecycleerd, waardoor ze ook vermijden dat meststoffen afvloeien naar grondwater of waterwegen. Bovendien gebruiken ze zo weinig mogelijk meststoffen en pesticiden. Bestrijding van insecten en plagen gebeurt preventief en bij voorkeur met ecologische middelen.

Laat een reactie achter