Ceropegia woodii

Het lantaarnplantje – ceropegia woodii – is een echte charmeur. Om de zoveel centimeter groeien er kleine hartvormige blaadjes aan een fijne stengel die meters lang kan worden. De verleiding is dan ook moeilijk te weerstaan om dit plantje met zoveel mogelijk mensen te delen. Hier enkele tips hoe je je eigen lantaarnplaatje eenvoudig kan vermeerderen.

De eerste stap is steevast dezelfde. Knip of snij de stengel door. Door je lantaarnplaatje regelmatig te snoeien zorg je er tegelijkertijd ook voor dat je lantaarnplantje voller wordt. De gesnoeide stengels gaan namelijk zijtakjes aanmaken.

Je kan de stengel doorsnijden op de lengte die jij verkiest. Ik vind het zelf het mooist om net na een blad te snijden, dan hangt er geen leeg stengeltje achteraan. Ik zorg er ook altijd voor dat het afgesneden deel minstens 15 cm lang is, dan heb je al sneller een mini-plantje. Als er kleine witte knolletjes aan je lantaarnplaatje groeien, dan kan je de stengel enkele centimeters boven dit knolletje doorsnijden. Het lantaarnplantje is namelijk een knolplant en maakt vanuit deze knolletjes zijn wortels aan.

Met de afgesneden stengel kan je twee dingen doen.

 

1. De stek in vochtige grond steken:

Als je de stengel aan de snijzijde in vochtige grond steekt en daarbij de eerste bladoksel net bedekt met aarde, maakt hij op dat punt weer wortels aan. Het is belangrijk dat de grond vochtig blijft (niet te nat ook niet), dus dit vergt wel iets meer aandacht.

hartjes5

2. De stek in een bokaaltje met water zetten:

Om de kans groter te maken dat er tussen de onderste bladoksel wortels groeien, zet je de stek best in water tot net over de onderste blaadjes (het dichtst bij de snijkant). Vanuit de bladoksel zullen zich na een tijdje één of meerdere wortels vormen. Om de kans te vergroten dat de stek goed ‘pakt’ wanneer je hem in aarde verpot, wacht je best tot de wortels lang genoeg zijn vooraleer je de stek in aarde pot. Na het potten van het stekje, is het ook goed om de grond vochtig te houden. Dit geldt trouwens ook voor volwassen lantaarnplantjes die ook het beste gedijen in lichtjes vochtige grond.

hartjes3
hartjes4

Spread the love!  ♡

Laat een reactie achter