Mango madness

Niets is zo leuk als het kweken van je eigen planten. De spanning wanneer je nog niet zeker bent of het stekje of zaadje zal wortelen of niet. De euforie wanneer je ontdekt dat er een nieuw blaadje is bijgekomen. De voldoening wanneer je je stekje groter en groter ziet worden…

Wat ik onlangs heb beseft, en nu ten volle probeer uit te buiten, is dat ook afval van voedsel heel wat nieuwe planten kan opleveren. De avocadoboom is hier het meest populaire voorbeeld van, maar je kan dit eigenlijk doen met allerlei pitten en zaden. In deze post leg ik uit hoe je aan de slag kan met een mangopit!

stap 1 – Verwijder het vruchtvlees zo goed mogelijk van de steenpit, vooral rond de randen. Je zal zien dat op één plek de rand gerafeld lijkt. Soms is er zelfs al een kleine opening te zien. Je kan dan voorzichtig met een mes de opening wat groter maken, of je kan proberen de twee helften van de steenpit met je handen uit elkaar te halen. Het kan goed zijn om hierbij handschoenen te dragen omdat de latex uit de steenpit bij sommige mensen de huid kan irriteren.

stap 2 –  Haal de twee helften van de steenpit voorzichtig uit elkaar, zonder hierbij de boon die erin zit te beschadigen. Bij mango’s die je in de winkel koopt, is vaak het groeiproces gestopt om ze langer te kunnen bewaren. Hierdoor is de boon niet altijd meer levensvatbaar. Een witte boon is een gezonde boon, een grijzige boon is waarschijnlijk niet meer levensvatbaar.

stap 3 – Plant de boon in luchtige, goed doorlatende aarde. Ik heb hem horizontaal neergelegd en bedekt met ongeveer 1 cm aarde, maar ik heb ook al gezien dat de boon soms rechtop wordt geplant. Als je voor het laatste kiest, is het belangrijk de juiste kant naar onderen te richten. Geef de pot met de boon erin een scheut water en dek de pot af met plastic folie waar je gaatjes in hebt geprikt of zet er een doorschijnend zakje over. Op deze manier  blijven het vocht en de warmte in de pot, maar kan er toch nog voldoende zuurstof bij. Plaats de pot op een warm, schaduwrijk plekje.

stap 4 – Het duurt 2 tot 3 weken vooraleer er een scheutje tevoorschijn komt. Haal de plastic folie of zak weg wanneer het scheutje te groot is geworden. Zolang het scheutje klein is, is het goed om het in de lichte schaduw te laten staan. Zo kan het zeker niet verbranden.

Veel plezier ermee!

Laat een reactie achter