Sansevieria cylindrica

De sansevieria cylindrica is een populaire kamerplant en een snelle groeier. Dit maakt tevens dat het een eenvoudig te vermeerderen plant is. Net als andere types sansevieria’s maakt ook deze van zichzelf nieuwe bladeren aan. Elk blad heeft zijn eigen wortelsysteem, en is dus eigenlijk een zelfstandige plant.

 

 

Regelmatig verschijnen er nieuwe blaadjes in de pot die verbonden zijn met de moederstok. Eerst verschijnen er één of meerdere blaadjes die dicht op elkaar staan in een cirkeltje. In de volgende fase verschijnt in het midden het karakteristieke cilindrische blad. Dit kan wel tot een jaar duren, dus je moet wel wat geduld hebben. Uiteindelijk zal enkel het cilindrische blad doorgroeien en zullen de eerste blaadjes afvallen. Dit duurt ongeveer twee jaar. Hierna zal het cilindrische blad verder groeien, waarbij het toeneemt in omvang en lengte.

 

 

Wanneer je pot te druk bevolkt raakt, kan je ervoor kiezen om de nieuwe bladeren van de moederplant los te scheuren. Wanneer je alle aarde verwijdert kan je vaak de cilindrische bladeren zo van elkaar losmaken. Soms zijn de wortels te erg met elkaar verstrengelt, dit gebeurt wel vaker wanneer ze in een kleine pot zitten, en kan je ze met een steriel mes van elkaar lossnijden. Het weghalen van nieuwe bladeren doe je best pas nadat het cilindrische blad voldoende groot is. Zo krijgt het de kans om zich te ontwikkelen en wordt de groei niet onderbroken door de stress van het verpotten.

Ik vind het zelf wel mooi wanneer er veel bladeren samen in een pot zitten. Zo lijkt het wat voller en wilder. De plant zelf vindt het trouwens ook helemaal niet erg om weinig ruimte voor de wortels te hebben. Zo lang ze natuurlijk voldoende voedingsstoffen krijgen, that is.

Een andere manier om de sansevieria cylindrica te vermeerderen is door het planten van een afgesneden blad. Je kan het blad onmiddellijk in aarde planten, en ik heb zelf ook al succes gehad door het blad eerst te laten wortelen in water. Dit is een goede manier om een afgebroken blad toch nog te redden. Als je zelf een blad wil afsnijden, gebruik je best steeds een steriel mes. Zo voorkom je infecties. Laat het blad vervolgens 1-3 weken drogen vooraleer je het plant in lichtjes vochtige aarde. Door een plastic zakje over de pot met de stek te spannen kan je een mini-kweekkamertje creëren. Dit voorkomt dat de plant uitdroogt, en houdt het ook lekker warm.

REACTIES
  • San
    mei 31, 2020

    Hoe groot kan de Vrouwentong worden?

Laat een reactie achter