Far Field – boeren met permacultuur

Met de afdeling van het landbouwinstituut waar ik onderzoek doe, ging ik midden september op uitstap naar een permacultuur boerderij in Oost-Vlaanderen. Permacultuur is een manier om duurzaam aan landbouw te doen waarbij er wordt samengewerkt met de natuur en de omgeving. Super interessant want je kan de principes evengoed toepassen in je tuin. De beschikbare ruimte wordt volgens een bepaald patroon ingericht en planten worden zo ingeplant dat ze elkaar beschermen en van voeding voorzien. Het resultaat is een wild en natuurlijk ogend veld dat met minimale inputs toch enorm rendeert.

Op het veld staat ook een kleine geodetische serre die de Far Field boeren zelf maakten. In de serre groeien klimplanten zoals muismeloentjes en ze dient ook als doucheruimte. Super leuk idee!

Voor wie thuis ook tomaten wil kweken, een tip van boer Michiel: “Het is voldoende om een dakje boven de tomatenplanten te voorzien. Zo blijven de planten droog, maar is er wel voldoende ventilatie om schimmels en andere ziektes te voorkomen.”

Voor wie meer wil leren over permacultuur, op de website van Far Field vind je een heleboel interessante links naar lectuur en filmpjes over het onderwerp. Of je kan hen gewoon een bezoekje brengen en een dag meehelpen op het veld.

Laat een reactie achter