Aloë vera

De Aloë vera is een traditionele kamerplant die heel eenvoudig te verzorgen is. Toch krijg ik regelmatig exemplaren onder ogen die er niet goed aan toe zijn. Vaak wordt er teveel water gegeven waardoor de wortels gaan rotten. Hieronder geef ik je enkele tips om je aloë vera helemaal gezond te houden.

 

 

water

De aloë vera heeft erg weinig water nodig. Je kan het beste wachten tot de kluit volledig droog is voor je weer water geeft. Dit kan je nagaan door een vinger in de aarde te steken, ongeveer 1 cm diep en zo dicht mogelijk bij de plant. Als de aarde aan je vinger blijft kleven is ze nog voldoende vochtig en hoef je nog geen water te geven. Blijft de aarde niet aan je vinger kleven, dan is ze voldoende opgedroogd en kan je een beetje water bijgeven. Zoals steeds is de regel: beter kleine beetjes water en een keer extra, dan veel water in één keer.

potgrond

Kies voor potgrond die goed doorlatend is. Heb je je aloë vera in een grote pot staan, dan kies je best voor cactusgrond of voor een zanderige potgrond. In een kleinere pot is het risico kleiner dat er water blijft staan, en volstaat gewone potgrond, eventueel gemengd met perliet. Het verpotten van je aloë vera doe je best enkel in het voorjaar, wacht daarna enkele dagen met water geven zodat eventueel beschadigde wortels zich kunnen herstellen. Verpotten hoeft niet altijd te betekenen dat je de plant naar een grotere pot verplaatst. Vaak volstaat het om de oude aarde uit de pot te halen en te vermengen met of vervangen door nieuwe aarde. Zo kan de plant weer voeding uit de aarde kan halen. Als je aloë vera te klein is geworden voor zijn pot, kies dan voor een pot die maximum 20% groter is. Dit houdt het risico op overwateren klein!

licht

Aloë vera’s doen het goed in bijna alle lichtomstandigheden. Het is dan vooral belangrijk dat je de transitie van halfschaduw of indirect licht naar volle zon geleidelijk aan doet. Een plekje met indirect licht of zon en een beetje schaduw gedurende de dag is ideaal!

Laat een reactie achter