Pilea peperomioides

Vorig jaar kreeg ik mijn eerste pannenkoekenplant – pilea peperomioides – van een vriendin. Ik was onmiddellijk fan. Dat ik niet de enige ben die deze plantjes graag heeft, merkte ik al op instagram. Maar weet je al hoe je je pannenkoekenplant in topvorm kan houden? In deze blog geef ik je enkele verzorgingstips mee.

Allereerst is het belangrijk om na te gaan of je wel zeker een pannenkoekenplant (pilea peperomioides) hebt en geen peperomia polybotrya. Deze lijken erg op elkaar en ik heb al gemerkt dat op instagram beide soms door elkaar gehaald worden. Je kan het verschil makkelijk zien door te kijken naar de vorm van de bladeren en de stam. Een pannekoekenplant heeft echt ronde bladeren die met hun bladsteel uit dezelfde, houtige stam groeien (afbeelding links). Terwijl de peperomia polybotrya eerder druppelvormige bladeren hebben die uit een groene, vlezige stam groeien (afbeelding rechts).

water

Zoals bij veel planten geldt ook bij de pannenkoekenplant het motto “beter iets te weinig water dan te veel”. Door te overwateren kunnen de wortels namelijk gaan rotten en geef je schimmels of andere infecties een kans om je plant aan te tasten. In de zomer geef ik mijn pannenkoekenplanten zeker 1 tot 2 keer per week water. In koudere maanden heeft de pannenkoekenplant minder water nodig, tenzij je ze natuurlijk in een verwarmde ruimte met een lage luchtvochtigheid houdt. De beste tip is om steeds even je vinger in de aarde te steken om te voelen of deze droog of nat is. Blijft de aarde aan je vinger kleven is hij nog voldoende nat. Komt je vinger er weer proper uit of voelt de aarde stoffig aan, dan is de aarde droog en kan je water bijgeven.

potgrond

Over de ideal potgrond voor pannenkoekenplanten lopen de meningen uiteen. Sommigen zweren bij speciale mixen, anderen bij doodgewone potgrond. Ik denk dat elke grond kan, op voorwaarde dat het goed drainerende grond is en dat de bewatering wordt aangepast aan hoe snel de grond opdroogt. Wel heb ik ervaren dat een meer luchtige potgrond beter is voor de wortelontwikkeling en voor de groei van scheutjes. De wortels van pileas zijn minder geschikt om door harde aarde te breken. In een luchtigere mix kunnen ze dus makkelijker plaats veroveren.

licht

Pannenkoekenplanten staan graag op een lichte plek. Een uurtje zonlicht in de voor- of namiddag en lichte schaduw voor de rest van de dag kan zeker geen kwaad. Je let best vooral op met teveel direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan verbranden. Dit is te herkennen aan bruin verkleurde en uitgedroogde bladeren. Mijn pannenkoekenplanten staan op een plekje met veel indirect zonlicht en af en toe zet ik ze zelf even in de zon wanneer deze niet te hard brandt.

voeding

Ik vind niet direct een standaard terug voor hoe vaak je een pannenkoekenplant voeding moet geven. Ik doe het zelf om de 3-4 weken van april tot oktober met vloeibare voeding voor kamerplanten.

REACTIES
  • verhoy eric
    juli 18, 2020

    waarom zijn mijn bladeren bolvormig in plaats van mooi plat ?, van mijn pannekoeken plantje graag een antwoord aub dank op voorhand.

Laat een reactie achter