Ficus lyrata

De ficus lyrata is een speciaal beestje. Ik heb er zelf best lang achter moeten zoeken voor ik er een vond, en hij is de zoektocht zeker waard!

Zoals de naam al een beetje weggeeft, heeft de ficus lyrata vioolbladvormige bladeren. De ficus lyrata is een banyan ficus: in de West-Afrikaanse regenwouden ontkiemen de zaden in de kruin van andere bomen, waar ze epifytisch leven tot hun wortels de grond bereiken. Deze wortels kunnen de stam van hun gastheer geheel bedekken en zelfs wurgen. De ficus lyrata kan ook op zichzelf groeien en wordt dan wel tot 15m lang. Regelmatig snoeien als je deze plant in huis haalt is dan ook ten zeerste aanbevolenĀ šŸ˜‰Ā  Andere verzorgingstips vind je hieronder.

water

Deze ficus houdt niet van een vochtige kluit. Het beste is om hem regelmatig kleine slokjes water te geven. Het kan goed zijn om te wachten tot de bovenste lagen van de potgrond zijn opgedroogd (als de potgrond niet meer aan je vingers blijft kleven wanneer je die in de aarde steekt). In de winter mag je dit ook gerust wat terugschroeven. Zowel in de winter als in de zomer, kan de ficus lyrata wel deugd hebben van een douche of wasbeurt. De grote bladeren vangen namelijk makkelijk stof. Door hem in de douche te zetten onder een zachten waterstraal of door de bladeren af te kuisen met een vochtige doek kan de plant weer beter ademen. Als je kiest voor de douche, zorg er dan voor dat de aardkluit niet al te nat wordt, of laat achteraf de pot voldoende uitlekken.

licht

De ficus lyrata is helaas niet tolerant voor slechte lichtcondities. Als je wil dat je ficus een lang leven is beschoren, vermijdt het dan om hem op een plek te zetten met direct licht of met te weinig licht. Ideaal is een plekje naast een raam dat op het zuiden uitkijkt (zorg dat de zon dan nooit op de bladeren kan vallen) of onder een lichtkoepel.

potgrond

Als tropische plant houdt de ficus lyrata van een beetje vochtigheid maar is hij ook makkelijk vatbaar voor wortelrot. Ā Om dit te voorkomen kies je best voor een goed drainerende mix. Je kan bijvoorbeeld standaard potgrond mengen met een beetje perliet, of je kan er schors aan toevoegen.

Laat een reactie achter