Calathea

Ik heb een zwak voor planten met bijzondere bladeren, en dus helemaal voor calatheas. Calatheas zijn een geslacht van planten waarvan de bladeren beschilderd lijken met prachtige patronen. Overdag zijn de bladeren iets meer uitgevouwen, en als de avond valt rollen ze zich een weer een beetje op. Hierdoor lijkt het alsof je plant echt beweegt. Nieuwe bladeren groeien in een rolletje tot het blad groot genoeg is om uitgerold te worden. Ikzelf kijk altijd vol verwachting uit tot het nieuwe blad zich geopend heeft. De kleuren van het patroon zijn dan meestal ook iets helderder en meer uitgesproken dan bij oudere bladeren. Bovendien is ook vaak de onderkant van het blad de moeite waard. Bij de calathea roseopicta bijvoorbeeld, is de onderkant warm roze. Zoals ik al zei dus, bij calatheas draait het helemaal om de bladeren en je kan haar dan ook best op een plek zetten waar je haar langs alle kanten kan bewonderen.

Hoewel calatheas zeker geen moeilijke planten zijn om te houden, vergen ze wel iets meer aandacht en toewijding dan, laten we zeggen een doorsnee sansevieria. Hier enkele tips om ervoor te zorgen dat je calathea op haar best kan pronken met haar prachtige bladeren.

Hoewel calatheas zeker geen moeilijke planten zijn om te houden, vergen ze wel iets meer aandacht en toewijding dan, laten we zeggen een doorsnee sansevieria. Hier enkele tips om ervoor te zorgen dat je calathea op haar best kan pronken met haar prachtige bladeren.

water

Calatheas houden van lichtjes vochtige grond. Net als bij andere planten moet je echter opletten om niet te overwateren. Zorg ervoor dat je calathea in een pot staat met onderaan een gat zodat overtollig water eruit kan lopen. Bovendien is het ook beter om haar driemaal per week een beetje water te geven dan om haar eenmaal per week een grote slok te geven. Zo kan je er namelijk voor zorgen dat de bodemvochtigheid min of meer dezelfde blijft. Indien je calathea in een ruimte staat met een lage luchtvochtigheid, kan het ook helpen om haar pot op een schaaltje met kiezels te plaatsen waar je water in zet. Het water zal dan verdampen rondom de plant en zo voor extra vochtigheid zorgen.

potgrond

Planten die houden van vochtige grond, zet je best altijd in een grondmengeling die tegelijkertijd water vasthoudt en goed draineert. Calatheas doen het goed in een luchtige grond, bijvoorbeeld potgrond met kokosvezels die je – als je wil – nog extra kan mengen met perliet. Verpotten doe je best in de lente. Je kan dezelfde pot houden en enkel de aarde vervangen als je merkt dat de wortels nog voldoende plaats hebben. Indien de wortels alle beschikbare ruimte innemen, kan je verpotten naar een pot die net iets groter is.

licht

Zoals zoveel kamerplanten, houden ook calatheas van helder, indirect licht. Te fel licht kan de bladeren verbranden waardoor ze bruin verkleuren. Een ander gevolg van teveel licht, is dat  het patroon op de bladeren kan verbleken.

voeding

Gedurende de zomermaanden kan je calathea een extra boost gebruiken. Je kan hiervoor een vloeibare meststof gebruiken die je verdunt met water. Een keer in de maand zou normaal zeker moeten volstaan. Je kan beter wat te weinig voeding geven dan te veel. Door teveel meststof kan de plant verbranden, te herkennen aan bruin verkleurde bladeren.

Veel bladerliefde! ♡

Laat een reactie achter